Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2015 16:01 - Билката коприва
Автор: plamonka Категория: Други   
Прочетен: 900 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.12.2015 18:03


image   

Копривата (Urticaceae) е дългогодишно тревисто растение от семейство Копривови  и характерни за нея са космичките , които причиняват дразнене, или сърбеж на кожата при допир. Въпреки, че си е спечелила лоша репутация с тях, свойствата на копривата са многобройни. В допълнение е това, че е ядливо раститение, богата на хранителни вещества, минерали и витамини. Тя има много лечебни свойства!

производство на екстракти

Листата притежават кръвоспиращо, диуретично, противоревматично действие; влияят благотворно върху обмяната на веществата, намаляват кръвната захар. Това действие се дължи на витамините, солите на желязото и други съединения.
Прилага се при вътрешни кръвоизливи (маточни, бъбречни, чернодробни) и като усилващо средство.
Билката се препоръчва при анемии, при храносмилателни смущения с диария, кръвотечение от носа, обилна менструация, хемороиди. Прилага се и при бъбречни заболявания като диуретично средство, при захарна болест, хроничен бронхит, ревматизъм  за витамини и минерални соли. Употребява се и външно като улесняващо епителизирането на раните средство, при отоци, при натъртвания, косопад и др.


производство на хранителни добавки
 



image

Освен като топла каша, отвара, запарка или тинктура, този природен дар намира и широко козметично приложение. Той е основна съставка в най-различни кремове за лице, балсами, шампоани и др. А натуралната отвара от прясна или сушена коприва въздейства поразително върху сгъстяването на косата, нейната здравина и блясък. Като мощен стимулант на растежа, копривата е и враг №1 на косопада и възстановява изтощените коси (след раждане, след многократно третиране с химични козметични препарати, дълготрайно боледуване, неблагоприятни външни условия, липса на витамини и т.н.).


   Дори парването от свежите млади копривени листенца има оздравителен ефект върху всички ревматоидни болежки.

  Начин на употреба:
  • Тинктура – Нарязани на ситно две шепи от корена на билката се оставят да престоят две седмици в половин литър ракия. От прецедената смес се пие по една лъжица 3-4 пъти дневно. 
  • Сок – Получава се като копривата се смила и получената каша се смесва с вода, преди да се пие. Приема се по 2-3 пъти на ден при анемия, тъй като копривата подпомага кръвообразуването и снабдява организма с необходимите му минерали и витамини. Лечението със сок от коприва има и диуретично действие и помага при бъбречни инфекции. Листата на копривата действат и кръвоспиращо при обилна менструация, вътрешни кръвоизливи, външни рани.
  • Запарката от коприва помага при косопад, пърхот, ускорява растежа на косата. За целта косата се изплаква със запарката 2-3 пъти седмично.

 
производство на хранителни добавки 

  От бялата и жълтата коприва с лечебна цел се използват цветовете, които имат пречистващо и диуретично действие.






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: plamonka
Категория: Други
Прочетен: 60433
Постинги: 65
Коментари: 1
Гласове: 13
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031